Wat kost een behandeling hier?

Kosten

 

Dat we in een welvarend land leven, blijkt uit het feit dat ook ons welzijn meeverzekerd is in onze ‘basisverzekering’. Zonder aanvullende verzekering is alle psychotherapeutische hulp gedekt, mits uitgevoerd door een BIG-geregistreerde psychotherapeut. 

Tot begin van het jaar 2022 werd de rekening pas gestuurd wanneer de gehele behandeling ten einde was, maar sinds 2022 kunnen we weer ‘gewoon’ per maand declareren. 

De tarieven die daarbij gehanteerd worden zijn door de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) opgesteld en daar houden we ons aan.
Afhankelijk van hoe u verzekerd bent, krijgt u het hele bedrag van uw ziektekostenverzekeraar terug (restitutiepolis) of een gedeelte daarvan (naturapolis).
Mocht u niet het gehele bedrag vergoed krijgen, dan hoeft u het verschil niet uit eigen zak bij te betalen. Dat nemen wij dan voor onze rekening mits het totaalbedrag dat u aan ons overmaakt niet onder de 65% komt. 

Maar, hoe u verder ook verzekerd bent, u zult te allen tijde eerst het eigen risico moeten opmaken. De afgelopen jaren was dit € 385,- en dat blijft ook zo in 2025.

Wat de Algemene Betalingsvoorwaarden betreft is het goed om te weten dat we ons aansluiten bij die van de LVVP (Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychotherapeuten).
Deze zien er als volgt uit:

Betalingsvoorwaarden LVVP

Artikel 1
Deze betalingsvoorwaarden zijn van toepassing op alle behandelingsovereenkomsten tussen de GZ-psycholoog, psychotherapeut, klinisch psycholoog (hierna te noemen: behandelaar) en de patiënt.

Artikel 2
No-show: Afspraken moeten uiterlijk 24 uur voor het tijdstip van de behandeling geannuleerd worden. Bij niet annuleren en bij annuleringen binnen 24 uur voor de afspraak is de behandelaar gerechtigd de gereserveerde tijd naar redelijkheid en billijkheid aan de patiënt in rekening te brengen. Dit betekent dat de patiënt buiten de kosten voor de behandelingen een aparte factuur krijgt. Deze factuur moet de patiënt zelf betalen en kan niet bij de zorgverzekeraar ingediend worden.

Artikel 3
De door de behandelaar aan de patiënt gedeclareerde kosten voor de behandeling dienen door de patiënt binnen 30 dagen na de datum van de factuur te zijn betaald.

Artikel 4
Indien de patiënt het verschuldigde bedrag niet binnen 30 dagen na de factuurdatum heeft betaald, dan krijgt de patiënt een laatste gelegenheid om de factuur zonder ophoging van kosten binnen 14 dagen te betalen.

Artikel 5
Voldoet de patiënt binnen 14 dagen na de datum van de betalingsherinnering niet aan zijn/haar verplichtingen, dan is de behandelaar zonder nadere ingebrekestelling gerechtigd incassomaatregelen te treffen, dan wel door derden te laten uitvoeren

Artikel 6
Alle buitengerechtelijke incassokosten verband houdende met de invordering van de gedeclareerde bedragen komen ten laste van de patiënt. De buitengerechtelijke incasso­kosten zijn vastgesteld op tenminste 15% van de hoofdsom met een minimum van € 25,-. Zowel over de hoofdsom als over de buitengerechtelijke incassokosten is de wettelijke rente verschuldigd vanaf de dag van de dagvaarding.

Artikel 7
Bij betalingsachterstand is de behandelaar gerechtigd – tenzij de behandeling zich hiertegen verzet – verdere behandeling op te schorten totdat de patiënt aan zijn/haar betalingsverplichtingen heeft voldaan.